Dutch Street CupHomeless World Cup

Oranje trapt af op Homeless World Cup in Chili

By 19 October 2014 No Comments

SANTIAGO, zondag 19 oktober 2014 – Nederland speelt vandaag de eerste wedstrijden op de Homeless World Cup in Santiago, Chili. De heren spelen om 15.55 uur lokale tijd hun eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De dames trappen om 18.05 uur af tegen Argentinië.

DDSC_2665 (2)e Nederlandse selectie arriveerde gisteren in de Chileense hoofdstad. Na een kort bezoek aan de spelersaccomodatie, waar de teams uit meer dan veertig landen worden ondergebracht, was het tijd voor de officiële loting. De heren spelen in groep C tegen Rusland, Engeland, USA en Bulgarije. De dames zitten in groep A en spelen de komende dagen tegen naast Argentinië ook tegen gastland Chili, Brazilië, Noorwegen en India.

DSC_2733 - Copy

Team-coördinator Geert Remigius van het Leger Des Heils begeleidt al jaren de straatvoetbalteams uit Amsterdam Zuidoost. Hij maakte eerder al de Homeless World Cup van Parijs mee en was vorig jaar met zijn team in het Poolse Poznan. De regels van de Homeless World Cup stellen dat elke speler slechts eenmaal mag deelnemen aan het toernooi, dus dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door een nieuw team. Niet alle spelers zijn dakloos in de letterlijke zin van het woord. In Nederland zijn sommige spelers bijvoorbeeld afkomstig uit opvang- of woontrajecten van het Leger des Heils, of andere zorginstellingen in Nederland.DSC_2731 - Copy

Aan de sfeer ontbreekt het volgens Remigius in elk geval niet: “De jongens hebben uiteraard voetbaltalent, maar er is ook veel humor in de groep en we lachen wat af met z’n allen. Onder elkaar wordt er natuurlijk wel gespeculeerd over waar we zouden kunnen eindigen. Nog nooit eerder is een Nederlands team bij de eerste acht geëindigd, dus daar hopen ze stiekem wel op. Maar het is hoe dan ook een prachtige ervaring voor iedereen.”

DSC_2722 - Copy (2)De dames zijn dit jaar voor het eerst afkomstig uit Leeuwarden. Ze wonnen vorige maand op het Museumplein in Amsterdam de finale van de Dutch Street Cup en plaatsten zichzelf daarmee voor het WK. Samen met de herenteams en de coaches en begeleiding vanuit het Leger des Heils en de Dutch Street Cup zijn ze nu klaar voor een week vol nieuwe ervaringen, zowel op het veld als daarbuiten.

De Homeless World Cup duurt nog tot en met zondag 26 oktober. Een deel van de wedstrijden is live te bekijken via www.homelessworldcup.org. Houd rekening met het tijdverschil van 5 uur.

De Dutch Street Cup is een straatvoetbalcompetitie voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Volgend jaar vindt het de Homeless World Cup plaats in Amsterdam. Voor meer informatie, foto’s en live updates vanuit Chili, kijk op www.dutchstreetcup.nl/chili