Dutch Street CupHomeless World CupIn de media

‘Het onmogelijke gebeurde’

By 18 September 2014 No Comments

LEEUWARDER COURANT, 16 september 2014 – Het damesteam uit Leeuwarden won dit weekend de Dutch Street Cup NK Straatvoetbal. De prijs: deelname aan het WK straatvoetbal in Chili. Angela Bruining (24) en Edit Csegedi (26) stuiteren nog na.

Zeven dames uit Leeuwarden wonnen de uit zes teams bestaande damescompetitiena een zinderende finale tegen titelverdediger Amsterdam-dames, op het Museumplein in Amsterdam.

Wat hebben jullie gedaan om zover te komen?
Edit: ,,In de voorrondes hadden we van Amsterdam verloren. Tijdens de laatste poulewedstrijd in Utrecht moesten we gelijk spelenomin de finale te komen. Dat lukte. En toen we in de finale stonden, dacht ik: we pakken ze gewoon, klaar.We hadden een bepaalde tactiek bedacht en die werkte. Je voelde dat Amsterdam geestelijk verzwakt werd. Binnen een paar minuten maakten we drie, vier goals. Het werd 6-2. Iets wat onmogelijk leek, is gebeurd.’’

Coach René van Rijswijk: ,,Halverwege, toen we al drie wedstrijdjes dik gewonnen hadden, koos ik een andere opstelling. Ik zei tegen de dames: als we iedereen laten rouleren, hebben we een leuke dag, maar dan gaan we misschien niet winnen. Ik koos dus voor de sterkste opstelling en toen stond er echt een team.’’

Wat was het mooiste moment?
Edit: ,,Toen ik vooraan mocht staan in de finale. Ik stond eerst achter, maar daar was ik niet op mijn plek. Vooraan voelde ik dat het kon lukken. Eigenlijk was het hele toernooi een mooi moment; dat je daar mag staan, met zoveel publiek, en dat je dan niet dichtklapt.’’

Wat bracht het voetballen jullie?
Edit: ,,Positiviteit en doorzettingsvermogen. Ik word niet meer meteen boos als iets niet lukt en geef niet snel op. Ik ben nu ook bezig met werk. Hoe ga ik dat aanpakken, daar denk ik nu over na.’’ Angela: ,,Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik zat thuis, omdat ik geen werk kon vinden. Nu ga ik weer naar school en daar heb ik voor gevochten. Ik heb nog steeds mijn ups en downs, maar ben heel blij dat ik hiermee begonnen ben.’’

Wat verwachten jullie van Chili?
Edit: ,,Het wordt zwaar, want alle toppers doen mee: Brazilië, Polen. Dat wordt dus keihard vechten.’’ Angela: ,,Het zal pittig zijn, een mooie uitdaging. En spannend. Het is de eerste keer dat ik zover weg ga.’’

Dutch Street Cup
De Dutch Street Cup is een sportcompetitie tussen steden voor mensen uit de maatschappelijke opvang. De deelnemers worden zowel op sportief als op maatschappelijk gebied intensief begeleid. Gedurende één seizoen vinden Dutch Street Cup-evenementen plaats in 25 steden in Nederland. In Leeuwarden verzorgt Cambuur de trainingen, evenals de tenues en het vervoer. ,,Sommigen hadden amper gevoetbald. Maar met een training per week hebben we in een jaar veel bereikt’’, zegt coach René van Rijswijk, oud-Cambuurspeler.