AlgemeenDutch Street Cup

De Ossenmarkt in Groningen vormt zaterdag 28 juni het strijdtoneel van de Dutch Street Cup

By 24 June 2014 No Comments

Zeist, 23 juni 2014 – De Ossenmarkt in Groningen vormt zaterdag 28 juni het strijdtoneel van de Dutch Street Cup. De Dutch Street Cup is de landelijke straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen, georganiseerd door Stichting Life Goals. Maar liefst 38 teams uit 19 gemeenten hebben zich dit seizoen ingeschreven. Acht teams uit heel Nederland, waaronder twee teams uit Groningen, spelen op 28 juni om de dagtitel. De dagwinnaar kwalificeert zich als laatste team voor het finaleweekend en maakt nog steeds kans op de nationale titel. Bert Swart burgemeester Zuidhorn en voorzitter stuurgroep van het Veiligheidshuis, Ingrid Bousema, directeur Stichting van de Straat, en Dutch Street Cup speler, Ricardo Phillip verrichten om 12.30u de officiële aftrap. Tijdens de officiële kick off wordt een extra wedstrijd gespeeld tussen hulpverleners van zorginstellingen die zijn aangesloten bij Stichting van de Straat. Met als doel meer hulpverleners te betrekken bij de Dutch Street Cup en het project ‘Sport Verbindt’.

Dutch Street Cup Groningen

De Dutch Street Cup Groningen wordt georganiseerd door Eventsbureau i.s.m. Stichting Life Goals. De teams uit Groningen  bestaan uit cliënten van zorginstellingen die vallen onder Stichting van de Straat. Het doel van de Dutch Street Cup is om dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen met behulp van sport te stimuleren om de stap terug naar de samenleving te zetten. En ook te gaan sporten bij een reguliere sportclub. Hiermee slaat Dutch Street Cup een brug tussen sportverenigingen en welzijn- en zorginstellingen, en draagt het programma bij aan de + 10% sportparticipatie doelstelling van het NOC*NSF.

Draagvlak

“Dutch Street Cup laat zien dat sport bij uitstek een middel is om mensen die buitenspel staan weer aan het gewone leven te laten meedoen”, aldus Ingrid Bousema – voorzitter Stichting van de Straat. “Daarnaast is het goed voor de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers. Dat het draagvlak voor Dutch Street Cup Groningen toeneemt, is een verheugende ontwikkeling die aantoont dat sport en welzijn een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de participatie van kwetsbare mensen.”

Uni Hockey mini-toernooi

De Dutch Street cup is ontstaan vanuit het straatvoetbal. Vanaf dit jaar worden er meerdere sporten aan het project toegevoegd. Naast voetbal worden basketbal, volleybal, streetdance en wandelen/hardlopen georganiseerd. “We willen nog meer kwetsbare mensen bereiken die hun favoriete sport kunnen beoefenen, en tegelijkertijd de fysieke en mentale voordelen van het sporten ondervinden”, zegt Life Goals voorzitter Frans Derks. In het kader van de sportverbreding vindt tijdens het toernooi een Uni Hockey mini toernooi plaats waaraan de Dutch Street Cup spelers deelnemen.

Teams strijden voor een plek in de Dutch Street finale op 12 en 13 september

Op 12 en 13 september vindt het finaleweekend van de Dutch Street Cup plaats op het Museumplein in Amsterdam. Alle Dutch Street Cup teams spelen tijdens het finaleweekend op hun eigen niveau voor een cup. Het winnende heren- en damesteam van de Dutch Street Cup is Nederlands kampioen en vertegenwoordigt ons land op de Homeless World Cup in Chili van 19 t/m 26 oktober 2014.

Bij Dutch Street Cup Groningen wordt zowel om een laatste kwalificatieplaats voor de finaledag op 13 september, evenals voor Fair Play punten gespeeld. Alle teams kunnen tijdens de wedstrijden punten verdienen door sportief gedrag te tonen. Het meest sportieve team wint aan het einde van de competitie de Fair Play Cup!

Homeless World Cup 2015 in Amsterdam

De Homeless World Cup is het WK straatvoetbal voor dak- en thuislozen en wordt sinds 2003 georganiseerd. Het wereldkampioenschap vindt volgend jaar in Amsterdam plaats. Op het Museumplein zullen zo’n zeventig landenteams in actie komen. Het WK straatvoetbal wordt in 2015 georganiseerd door Stichting Life Goals i.s.m. het Leger des Heils, de gemeente Amsterdam, de KNVB en het ministerie Veiligheid en Justitie.


Media zijn van harte welkom op het toernooi 28 juni

Wat:

Dutch Street Cup Groningen – 28 juni

Waar:

Ossenmarkt

Tijden:

 

11.00 uur – Start wedstrijden

12.30 uur – Officiële kick off door: Bert Swart – burgemeester Zuidhorn en voorzitter stuurgroep van het Veiligheidshuis, Ingrid Bousema – voorzitter Stichting van de Straat, en Dutch Street Cup speler Ricardo Philip. Extra wedstrijd tussen hulpverleners van bij Stichting van de Straat aangesloten zorginstellingen.

15.00 tot 16.00 uur – Finales Dutch Street Cup

16.15 uur – Prijsuitreiking