Dutch Street Cup

Dutch Street Cup strijkt neer in Lelystad

By 4 June 2014 No Comments

ZEIST, 4 juni 2014 –  Zaterdag 7 juni vindt op het Stadhuisplein de Dutch Street Cup Lelystad plaats. De Dutch Street Cup is de landelijke straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen, georganiseerd door Stichting Life Goals. Maar liefst 38 teams uit 19 gemeenten hebben zich dit seizoen ingeschreven. Acht teams uit heel Nederland, waaronder twee teams uit Lelystad, spelen op 7 juni om de dagtitel. Wethouder John van den Heuvel, Sport, en Joop Rozema, directeur bedrijfsvoering Leger des Heils Flevoland, verrichten om 12.30u de officiële aftrap. De kick off wordt opgeluisterd met rapmuziek van Leger des Heils cliënten. Na de kick off speelt een Roma team uit Lelystad een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Lelystad teams en een Dutch Street Cup team. In het kader van de door Dutch Street Cup nagestreefde sportverbreding geeft een Leger des Heils basketballer tijdens het toernooi een basketbal workshop waaraan naast de spelers ook het publiek kan deelnemen.

IMG_9852
Dutch Street Cup team Lelystad 1 – Seizoen 2014

Dutch Street Cup Lelystad
De Dutch Street Cup Lelystad wordt georganiseerd door het Leger des Heils Flevoland i.s.m. Stichting Life Goals. De twee teams uit Lelystad bestaan uit cliënten van het Leger des Heils en andere maatschappelijke instellingen. Het doel van de Dutch Street Cup is om dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen met behulp van sport te stimuleren om de stap terug naar de samenleving te zetten. En ook te gaan sporten bij een reguliere sportclub. Hiermee slaat Dutch Street Cup een brug tussen sportverenigingen en welzijn- en zorginstellingen, en draagt het programma bij aan de + 10% sportparticipatie doelstelling van het NOC*NSF.

Draagvlak
“Dutch Street Cup laat zien dat sport bij uitstek een middel is om mensen die buitenspel staan weer aan het gewone leven te laten meedoen”, aldus Joop Rozema, directeur bedrijfsvoering Leger des Heils Flevoland.” Daarnaast is het goed voor de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers. Dat het draagvlak voor Dutch Street Cup in Lelystad toeneemt met twee teams, is een verheugende ontwikkeling die aantoont dat sport en welzijn een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de participatie van kwetsbare mensen. Ook het Roma team draagt bij aan deze verbreding van het draagvlak. Wij hopen van harte dat we het Roma team volgend jaar als een nieuwe Dutch Street Cup partner kunnen begroeten. “

Basketbal workshop
De Dutch Street cup is ontstaan vanuit het straatvoetbal. Vanaf dit jaar worden er meerdere sporten aan het project toegevoegd. Naast voetbal worden basketbal, volleybal, streetdance en wandelen/hardlopen georganiseerd. “We willen nog meer kwetsbare mensen bereiken die hun favoriete sport kunnen beoefenen, en tegelijkertijd de fysieke en mentale voordelen van het sporten ondervinden”, zegt Life Goals voorzitter Frans Derks. In het kader van de sportverbreding verzorgt het Leger des Heils tijdens het toernooi een basketbal workshop waaraan naast de spelers ook het publiek kan deelnemen.

Teams strijden voor een plek in de Dutch Street finale op 12 en 13 september
Op 12 en 13 september vindt het finaleweekend van de Dutch Street Cup plaats op het Museumplein in Amsterdam. Alle Dutch Street Cup teams spelen tijdens het finaleweekend op hun eigen niveau voor een cup. Het winnende heren- en damesteam van de Dutch Street Cup is Nederlands kampioen en vertegenwoordigt ons land op de Homeless World Cup in Chili van 19 t/m 26 oktober 2014.

Bij Dutch Street Cup Lelystad wordt ook om de Fair Play Cup gestreden. Alle teams kunnen tijdens de wedstrijden punten verdienen door sportief gedrag te tonen. Het meest sportieve team wint de Cup!

Homeless World Cup 2015 in Amsterdam
De Homeless World Cup is het WK straatvoetbal voor dak- en thuislozen en wordt sinds 2003 georganiseerd. Het wereldkampioenschap vindt volgend jaar in Amsterdam plaats. Op het Museumplein zullen zo’n zeventig landenteams in actie komen. Het WK straatvoetbal wordt in 2015 georganiseerd door Stichting Life Goals i.s.m. het Leger des Heils, de gemeente Amsterdam, de KNVB en het ministerie Veiligheid en Justitie.


Media zijn van harte welkom!

Wat:        Dutch Street Cup – Lelystad 7 juni

Waar:     Stadhuisplein

Tijden: 11.00 uur – Start wedstrijden

                  12.30 uur – Officiële kick off door wethouder John van den Heuvel en

                                                Joop Rozema, Leger des Heils directeur bedrijfsvoering Flevoland

                  16.35  uur – Finales Dutch Street Cup

                  16.55  uur – Prijsuitreiking

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.