Dutch Street Cup

AD: Scoren met voetbal in plaats van drugs

By 7 May 2014 No Comments

UTRECHT  In de maatschappij staan ze vaak buitenspel, tijdens de Dutch Street Cup hoeven daklozen daar nooit bang te zijn. Het maandelijkse potje voetbal kent die spelregels niet. De deelnemers voelen zich ook figuurlijk bij het spel betrokken.

“Ik durf zo weer een beetje onder de mensen te komen,” zegt de Utrechtse Sandra van Peufflik (39), die dankzij het straatvoetbal voor daklozen het gevoel geeft er weer bij te horen. “Ik word hier niet op mijn problemen aangekeken.” Ze voetbalt nu heel fanatiek en merkt dat sporten voor haar en veel andere verslaafden een veel lekkerder gevoel geeft dan het gebruik van drugs. “Ik scoor nu op een andere manier.“

Sport
Met Van Peufflik zijn er nog enkele honderden daklozen en (ex-verslaafden) vaak in de weer met sport om eens in de paar weken mee te doen aan een van de straatvoetbaltoernooien van het Leger des Heils. Om de paar weken komt een deel van de 38 deelnemende teams in een Nederlandse stad bij elkaar om met acht teams te strijden om de dagprijs. In september is het finaleweekend in Amsterdam.

Hulp
“Ze trekken zich aan elkaar op,” zegt Ramona Hermes aan het Leger des Heils. “Iedereen heeft hier nog op een of andere manier hulp nodig van de GGZ of een andere instantie, maar hier helpen ze zichzelf mee. Sommigen doen al jaren mee en we zien, soms langzaam, dat ze groeien. Het is een illusie om te denken dat ze hierdoor binnen een jaar van hun problemen af zijn, maar alle beetjes helpen.”

Op de Neude profiteerden de Utrechtse teams van het thuisvoordeel. Het beste resultaat was er voor het eerste mannenteam dat de finale won van het team va Noord-Veluwe met 6-4.

Geschreven door Ivar Penris, Algemeen Dagblad

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.