Dutch Street Cup

Dutch Street Cup aanstaande zaterdag in hartje Utrecht

By 30 April 2014 No Comments

ZEIST, 30 april 2014  –  Zaterdag 3 mei vindt op de Neude de Dutch Street Cup in Utrecht plaats. De Dutch Street Cup is de landelijke, door Stichting Life Goals georganiseerde, straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen.  Maar liefst 38 teams uit 19 gemeenten hebben zich dit seizoen ingeschreven.  Acht teams uit heel Nederland, waaronder twee dames- en twee herenteams uit Utrecht, spelen op  3 mei om de dagprijs.  Jan Jans, directeur Leger des Heils Midden Nederland en Jan Boessenkool, voorzitter Vereniging Sport Utrecht, verrichten om 12.30 uur de aftrap. 

De Dutch Street Cup Utrecht wordt georganiseerd door het Leger des Heils in samenwerking met Stichting Life Goals. De vier Utrechtse teams bestaan uit cliënten van het Leger des Heils, SBWU, Tussenvoorziening, Altrecht, Ubuntu, Catherijnehuis, Van der Hoeve kliniek en Victas. Het doel van de Dutch Street Cup is om dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen met behulp van sport te stimuleren om de stap terug naar de samenleving te zetten. En ook te gaan sporten bij een reguliere sportclub. Hiermee slaat Dutch Street Cup een brug tussen sportverenigingen en welzijn- en zorginstellingen, en draagt het programma bij aan de + 10% sportparticipatie doelstelling van het NOC*NSF.

 

1922263_673686846003977_942761093_n

Op 8 maart wonnen het dames- en herenteam uit Utrecht de Dutch Street Cup in Eindhoven.


Draagvlak
Dutch Street Cup laat zien dat sport bij uitstek een middel is om mensen die buitenspel staan weer aan het gewone leven te laten meedoen”, aldus Leger des Heils directeur, Jan Jans. “Daarnaast is het goed voor de fysieke en mentale conditie van de deelnemers. Dat het draagvlak hiervoor in Utrecht toeneemt met maar liefst vier teams, twee dames- en twee herenteams, is een verheugende ontwikkeling die aantoont dat sport en welzijn een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de participatie van kwetsbare mensen.”

Streetdance en kickbox
De Dutch Street Cup is ontstaan vanuit het straatvoetbal. Vanaf dit jaar worden meerdere sporten aan het project toegevoegd. Naast voetbal worden basketbal, volleybal, streetdance en wandelen/hardlopen georganiseerd. “ We willen nog meer kwetsbare mensen bereiken die hun favoriete sport kunnen beoefenen, en tegelijkertijd de fysieke en mentale voordelen van het sporten ondervinden”, zegt Life Goals voorzitter Frans Derks. In het kader van de sportverbreding verzorgt Atelier Velp op 3 mei op de Neude een streetdance clinic. Daarnaast zal ex Dutch Street Cup Utrecht speler, Giovanni een kickbox clinic geven. Bij Dutch Street Cup Utrecht wordt ook om de landelijke Fair Play Cup gestreden. Alle teams kunnen tijdens de wedstrijden punten verdienen door sportief gedrag te tonen. Aan het einde van de competitie wint het meest sportieve team de Cup.

Teams strijden voor een plek in de Dutch Street finale op 12 en 13 september
Op 12 en 13 september vindt het finaleweekend van de Dutch Street Cup plaats op het Museumplein in Amsterdam. Alle Dutch Street Cup teams spelen tijdens het finaleweekend op hun eigen niveau voor een cup. Het winnende heren- en damesteam van de Dutch Street Cup is Nederlands kampioen en vertegenwoordigt ons land op de Homeless World Cup in Chili in oktober 2014.

Homeless World Cup 2015 in Amsterdam
De Homeless World Cup is het WK straatvoetbal voor dak- en thuislozen en wordt sinds 2003 georganiseerd. Het wereldkampioenschap vindt volgend jaar in Amsterdam plaats. Op het Museumplein zullen zo’n zeventig landenteams in actie komen. Het WK straatvoetbal wordt in 2015 georganiseerd door Stichting Life Goals i.s.m. het Leger des Heils, de gemeente Amsterdam, de KNVB en het ministerie Veiligheid en Justitie.

Media zijn van harte welkom!


Wat:         Dutch Street Cup – Utrecht 3 mei

Waar:     De Neude

Tijden:    11.00 uur – Start wedstrijden

                    12.30 uur – Officiële kick off door Jan Jans, directeur Leger des Heils Midden Nederland

                                                   en Jan Boessenkool, voorzitter Vereniging Sport Utrecht.

                    16.00  uur – Finale Dutch Street Cup

                    16.15  uur – Prijsuitreiking

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.